MeXpress Suomenmestari!

Historiallisen 1. Expressien Suomen mestaruuden voitti MeXpress Lahdesta. Vuoden Tulokas palkinnon voitti sama venekunta! Voitto ei kuitenkaan ollut sattumaa, miehistössä on kokemusta H-veneistä aina mestaruuksia ja MM-kisoja myöten. Yksityyppikisojen jalostavan vaikutuksen huomaa selvästi, huippu OD-purjehtijat pärjäävät. Veneen omistajan Mikko Ryyminin mukaan vene hankittiin alunperin retkeilykäyttöön, “Solifer”-asuntovaunuksi. Jossakin vaiheessa kilpailukärpänen puraisi ja “Pimp My Solifer” -heloitus kilpavarustelu alkoi. Mopo oli karata lapasesta mutta onneksi miehistön heloitusehdotukset hyväsytettiin vaimolla ja konkurssi vältettiin. Kisaa ei kuitenkaan voitettu heloituksella vaan hyvillä lähdöillä ja varmalla purjehduksella.

Viime vuoden luokkamestari Happy Hour (Juha Jernström, Jaakko Rantala, Sampo Koskenohi, Tuomas Virtala) ja vuoden parhaan kisansa ajanut Demokratia (Ville Voltti, Matti Varstala, Kaarlo Vennervirta, Saila Heijola). kävivät hopeasta ankaran kamppailun, jonka lopulta voitti Happy Hour tasapisteillä.

 • Tulokset
 • Kuvia kisasta (EMK)
 • Kuvia kisasta (Tommi Holmgren)
 • Mikko Ryymin, Anssi Lyden, Janne Riihelä, Kim Heinonen

  Lauantaina oli kevyt tuuli, joka kääntyi päivän aikana 90 astetta. Kilpailunjärjestäjät olivat kovilla mutta selvisivät urakasta hyvin. Lähdöt olivat tärkeitä ja keulille päässeet karkasivat muilta nopeasti. Muista sijoista käytiin ankaraa kamppailua ja happi meinasi loppua useamman kerran. MeXpress otti ensimmäisen lähdön voiton ja näytti heti mitä tuleman piti. Myös ex-29er purjehtijat Kaoksella ja Demokratia olivat hyvin kisassa mukana. Varaslähdöt koituivat monen venekunnan kohtaloksi, toisaalta hyviä tuloksia oli vaikea saada ilman riskinottoa lähdöissä. Lähtövoittoihin ylsivät MeXpress, Kaos, ja Happy Hour. Illalla Platu-liitto järjesti vielä upean ilotulituksen Haukilahdessa.

  Sunnuntaina keli oli loistava 4-6 m/s ja aurinko paistoi. Lahtelaisevat avasivat päivän taas voitolla ja Demokratia seurasi heti kannoilla. Seuraavassa lähdössä Happy Hour palasi voittokantaan, MeXpress oli toinen, joten mestaruus oli varma. Viimeisessä lähdössä tuuli hiukan koveni ja tämän kesän kovantuulenkisoissa loistanut Milla pääsi vauhtiin. Hopeasijasta käytiin kovaa kisaa jonka Happy Hour lopulta voitti.

  Kaikkiaan 6 lähtöä saatiin vietyä läpi hyvissä olosuhteissa, joten kaikilla oli hyvät mahdollisuudet näyttää taitonsa. Expressien määrä on koko ajan ollut nousussa ja isoissa yksityyppilähdöissä kilpaileminen on monille aivan uusi kokemus. Virheet kostautuvat ja välineillä ei voi korvata puuttuvaa taitoa ja kokemusta. Mutta niitähän saa kilpailemalla ja varsinkin yksityyppikilpailuissa.

  Huhuja kuuluu myös, että ensi vuonna olisi taas lisää tasoituskilpailuihin kyllästyneitä venekuntia tulossa mukaan Expresseihin. Expressillä voi tietysti menestyä myös tasoituskisoissa, KoPun tiistaikisojen 98 veneen rankingissa on 4 Expressiä 10 parhaan joukossa. Ja kuten “Solifer-MeXpress”, osoittaa retkeilyasuntovaunulla voi myös voittaa Suomen Mestaruuden :).

  Palkintojenjaon yhteydessä jaettiin myös Jussi Heikoselle ja Ville Voltille kunniakirjat Express-luokan hyväksi tehdystä työstä ja avoimesta tiedon jakamisesta niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin venekunnille.

  Vastaa