J-24 purjehdusta San Fransiscossa

Purjehtiminen San Franciscon lahdella


SF bay arean kartta mapquestistä

San Franciscon lahti on suojainen suuri merenlahti, jossa tuulee yleensä navakasti (8-10 m/s). Lahti soveltuu erittäin hyvin purjehtimiseen ja pursiseuroja/veneitä on paljon. Karikkoja ei ole nimeksikään ja ainoa pulma on nousu/laskuvesi ja aikaansaama voimakas virtaus. Kirjoittaja oli gastina J-festissä huhtikuussa jolloin ylämerkin kiertäminen oli lähes mahdotonta heikon tuulen ja voimakkaan vastavirran vuoksi.

J-24-luokan veneitä kiertämässä ylämerkkiä heikkotuulisessa J-festissä (kirjoittaja on veneessä USA-4268)

Taso on SF lahdella kova. Yksityyppiluokista suurin on J-105, jolla on radalla kovaa uhoa yritystä, törmäyksiltä ei vältytä. J-24 luokka on paljon ”rauhallisempi” vaikka kärkitaisto on kovaa. Aktiivisesti kilpailevia J-24sia on melko vähän, noin 16. Yksityyppiluokkakisoja on noin kerran kuussa ja tasoituskisoja on lisäksi paljon.

Kuuluisin pursiseura on San Francicossa oleva St Francis Yacht Club, jonka kasvatteja on esimerkiksi Americas cup-kippari John Kostecki (Kostecki on aloittanut kisauransa SF lahden J-24-luokassa!). Pursiseuroja on lisäksi Sausalitossa, Richmondissa, Oaklandissa, Berkeleyssä, jne. Berkeleyn marina on suurin ja sen ja San Franciscon välisellä merialueella pidetään kaikki ratakilpailut. Berkeleyssä pidetän myös paikalliset Friday-night (beercan races). Maali on marinan suulla ja kilpailu on silläkin kärjessä erittäin kovaa.

OCSC Berkeley

Berkeleyn marinassa toimii purjehduskoulu, OCSC. Koululla on 25kpl J-24:sia. Monet kilpapurjehtijat ottavat tunteja OCSC:ssä oppiakseen taitaviksi kisaketuiksi. J-24:sia kelluu laiturissa jalkuvasti ainakin 10 kpl ja monet niistä ovat yksityisessä omistuksessa. Omistaja voi käyttää venettään milloin haluaa, kunhan se on silloin tällöin sovittuina aikoina koulukäytössä. Monen kärkikisaveneen kotisatama on juuri OCSC.

OCSC:n kotisivuilta poimittu valokuva J-24 fliitistä

Purjeveneen pito Californiassa

Omistaja ajaa trukilla venettään nosturille Brickyard cove marinassa Richmondissa

Veneen yläpito on Jenkeissä kallista. Richmondin Brickyard Cove on yksi halvimmista ja siellä kuukausimaksu kuivapaikasta on 90 taalaa (laituripaikka on paljon kalliimpi). 90 taalan hintaan kuuluu venepaikka kuivalla maalla omalla trailerilla, josta sen saa siirtää veteen ja takaisin milloin vain marinan sähkötrukilla. Pienemmät veneet, kuten J-24set, Etchellsit, Express 27:t, jne säilytetään kaikki kuivilla. Hyvä puoli systeemissä on sileä ja nopea pohja.

J-24 fleet 17, SF bay arean luokkamestaruussarja

Bay arean J-24 luokkamestaruuskisoja on noin kerran kuussa ympäri vuoden. Kisat ovat yleensä kaksipäiväisisä la-su, lähtöjä 3+2. Rata on kryssi-lenssirata, jossa erittäin lyhyt sivutuuliosuus ylhäällä. Kaksi parasta pääsevät kauden lopuksi USA:n mestiksiin (josta parhaat MM-kisoihin).

Kuva poimittu Nixon Was Coolin kotisivuilta, taustalla san Francisco

J-24 venetyyppi

J-24 on maailman yleisin kölivene. Nopeat konstruktiot, kuten Melges 24 meinasivat tappaa koko luokan 90-luvulla, mutta nyt eletään uutta nousukautta. Osa purjehtijoista kyllästyivät urheiluveneisiin, joissa kovalla vauhdilla eroja tulee heti rutkasti. Täällä moni on siirtynyt takaisin J-24:siin luokan hauskuuden ja tiukkuuden takia. Jos teet yhden pienen virheen ja häviät venemitan ja se on paljon.

Internetistä pomittu valokuva kisasta, keulagasti ronkkimassa puomia kannelta

J-24 aloitti vuonna 1978 pienten köliveneiden buumin. Se puhdisti palkintopöydät alkuaikojen tasoituskilpailuissa. Skandinavian vastineet ovat Albin X, X-79, Maxi Racer, Inferno 26,jne. Parhaimmillaan J-24 on kuitenkin yksityyppikisailussa, mihin vene on tarkoitettu. Pienet nopeuserot ja kova vääntö kylki kyljessä kuuluvat asiaan. J-24sen LYS on 1,11 eli sama kuin Albin X:llä. Meillä Suomessa ei taida olla yhtään kisaavaa J-24sta jotta voisi verrata käytännössä.

J-24sia valmistetaan tällä hetkellä Italiassa ja Argentiinassa. Käytetty hyvä kisavene maksaa USAssa 10-15 000 taalaa. Vene on lujaa tekoa ja vanhoilla rungoilla pärjää hyvin kisoissa edelleen uusia vastaan. Tänä vuonna J-24set ovat mm. Naisten match racing MM-kisaveneinä.

J-24 kisaveneenä

Melkein kaikilla on näköjään Nortin purjeet ja kaikki käyttävät Nortin trimmiohjetta ja veneen tuunausohjetta. Kuulostaako tutulta? Kaikilla on Harkenin helat Harkenin tuunausohjeen mukaisesti. Alkuperäiset helat on kaikista hävitetty ja kannet ovat täynnä paikatuja reikiä. Trimmit ovat kutakuinkin samat kuin Albin X:ssä. Kone pitää olla mukana ruffissa kisoissa.

Kryssillä käytetään yleensä Genoaa, noin 10m/s tuuleen asti. J-24 painaa 1400 kiloa Albin X:n 1800 kiloa vastaan, kaikki 400 on kölistä pois! 400 kilon maksimipaino siis todellakin tarvitaan laidalle. Vene on pienen kölipainonsa vuoksi erittäin herkkä painon siirtelylle, mutta on kuitenkin ”purjevenemäinen” kuten Albin X. Kaikki purjehtivat täällä 5 hengen miehistöllä, käsiä tarvitaan paljon lenssillä.

Kuva poimittu Nixon Was Coolin kotisivuilta, kurapuvut aina päällä koska vesi on kylmää!

Spinnun käyttö on haasteellista, vene plaanaa kovaa vauhtia lenssillä. Kaikkien 5 miehistön jäsenen on pelattava saumattomasti yhteen ettei vene karkaa käsistä. Broachit ovat melko yleisiä luokassa. Veneen balansointi miehistön painoa hyväksikäyttämällä on erittäin tärkeää. Parhaan käsityksen miehistön toiminnasta saa ”Competitive J-24 boathadling”-cd-romista.

Internetistä poimittu valokuva v.2005 USA mestiksistä, kaikilla fokka keulalla

Linkkejä

“Virallinen” J-24 Harken-heloitus löytyy http://www.harken.com/rigtips/j24.php.

Viralliset J-24 kotisivut http://www.j24class.org/.

Northin trimmiohjeet ja rikin tuunausohjeet löytyvät rahaa vastaan netistä.

Competitive J-24 boathadling-cd rom löytyy rahaa vastaan netistä.

Vastaa