Lurifax voitti tuulisen Espoo GP:n

Expressit olivat taas ylivoimaisesti suurin luokka Espoo GP:ssä, 23 venettä, muut luokat 26 venettä yhteensä (FE83, Melges 24, Platu, X-79, X-99). Kisat käytiin vaativissa ja tuulisissa oloissa. Sijoitukset vaihtelivat ja ylivoimaisen voiton ottaneen Lurifaxin jälkeen seuraavat 10 sijaa olivat erittäin tasaista. Toiseksi tuli Expresso Love kipparinaan Mikael Söderholm ja kolmanneksi vuoden 2007 rankingvoittaja Kira kipparinaan Kristian Thomasson pisteen perässä. Prisca oli 4. tasapistein Kiran kanssa.

Järjestäjillä oli teknisiä vaikeuksia, kumiveneestä hajosi moottori ja isomman maalialuksen ankkuria oli vaikea saada pitämään, joten ensimmäinen lähtö viivästyi. Asiasta tietämättömät kilpailijat olivat tietenkin ihmeissään viivytyksestä, aina ei kaikki mene tuubiin.

Varsinkin lauantain tosiaan tuuli melko tuoreesti. Ensimmäisessä lähdössä tuuli 8-10 m/s, se tuntui vielä ihan sopivalta. Lähdön voitti tuore SM-hopemitalisti Xstress toisena Albino ja kolmantena Lurifax.

Toisessa lähdössä tuuli ehkä 10-12 m/s (arvio, eihän meillä mitään mittareita ole) ja tuuli oli kovenemassa. Lurifax sai alussa hyvän vauhdin ja pääsi vapaissa tuulissa hiukan karkuun, maaliin tultiin kokonaiskisan lopullisessa järjestyksessä. Kisan jälkeen seurattiin Melgesin lähtöyritystä. Kovenevassa tuulessa ainoalla veneellä oli jo totaalisia vaikeuksia pitää vene pystyssä ja päästä linjan yli. Tuuli niin kovaa, että vendoissa vene kaatui kyljelleen ja välillä näytti kuin vene olisi peruuttanut. Kapeat evät ja paljon purjepinta-alaa on haastava hallita kovassa tuulessa.

Kolmannessa lähdössä alkoi tuntua, että tuulta oli ajoittain yli tarpeen, arviolta 14-15 m/s ajoittain. “Menetti veneensä hallinnan” tuli päivän aikana mieleen useinkin… Expressissähän ei yleensä ole kisapurjeissa reivia, joten täydellä setillä mentiin. Meistä näytti myös, ettei muut luokat lähteneet ollenkaan. No olihan lähdöt ammuttu mutta useimmat lähtivät kotiin. Pari uskalikkoa näkyi vesillä. “Ja niillähän on reivejä ja pienempiä keulapurjeita tarjolla ja me täällä paukutellaan täysillä purjeilla” sitä kelaili katkerana omassa mielessään. No pakkohan ei ole lähteä ja omaa harkintaa kannattaa käyttää. Kryssi oli melkoista purjeiden paukutusta ja ajoittain puuskissa vene ei oikein kulkenut. 11 Expressiä tuli viimeisen lähdön maaliin, muut joutuivat luopumaan leikistä miehistön tai veneen hajoamisen takia.

Ylämerkillä Lurifax tuli ensimmäisenä mutta ison skuutti oli solmittu niin hyvin, että matka jatkui… Myötätuulella meno spinnulla oli melko “eloisaa” joten useimmat jättivät jiipit tällä kertaa broutsaamatta eli tekemättä. Toisella kryssillä Lurifax onnistui taas nousemaan johtoon ja tällä kertaa ison skuuttikin saatiin auki mutta pahaksi onneksi kiki oli kiinni, joten matka jatkui taas ohi ylämerkin…

Viimeisellä myötätuuliosuudella spinnut eivät enää nousseet, Kira ajoi nopeiten ja surfasi alamerkillä Lurifaxin ohi, samalla myös Helmi teki hyvän alamerkin kierron ja nousi toiseksi.

Kova tuuli aiheutti kaikenlaista happeningia fleetissä, Kaoksen keulaharuksen pultti petti kryssillä ja masto kaatui taaksepäin, fokka repesi mutta onneksi miehistö ja masto säilyi ehjänä. Yolan puomi katkesi myötätuuliosuudella. Albiinosta lensi keulagasti yli laidan, mies poimittiin nopeasti takaisin veneeseen märkänä mutta muuten kunnossa, vesi oli kuulemma lämmintä…

Sunnuntaina päästiin nauttimaan auringosta hyvästä 5-6 m/s tuulesta ja tasaisesta vedestä. Tämä oli tervetullutta lauantain tetsauksen jälkeen. “Sunnuntaipurjehdusta” parhaimmillaan! Ensimmäisen lähdön voitti Lurifax, toisena keulagastin kuivannut Albiino ja kolmantena Bluegrassin puomin lainannut Yola. Lauantaina iltapäivällä katkennut puomi vielä masensi Yolan miehistöä, mutta virkistäydyttyään illan puomi vaihdettiin yön pimeinä tunteina. Lupa puomin lainaamiseen oli saatu myöhään illalla Lurifaxissa gastina olleelta Bluegrassin Jyriltä. Expresseissä kaveria jeesataan vaikka kisataan samoista pokaaleista.

Toisessa lähdössä poijun pää oli selvästi edullisempi, mutta oikea laita näytti paremmalta. Lurifax, Expresso Love ja Helmi olivat tikkana poijulla. Lurifaxilla oli aivan oma “taktiikka”, varastamalla selvästi huijattiin muut vasemmalle ja tämän jälkeen kierrettiin poiju ja lähdettiin kaikkien takaa oikeaan laitaan… Hyvillä reitinvalinnoilla Lurifax nousi lopulta maalissa toiseksi. Ensimmäisenä maalissa ollut Helmi ja Expresso Love olivat kuitenkin varastaneet, joten lähtövoitto Lurifaxille. Jälkeenpäin “taktiikka” näytti lopputuloksen valossa hyvältä.

Viimeisessä lähdössä Love sai alussa hyvän kaulan ja piti sen loppuun asti. Muu fleetti oli erittäin kasassa ja tiukkoja merkkitilanteita riitti, niitä puitiin sitten kisan jälkeen protestikäsittelyissä. Malttia voisi olla välillä hiukan enemmän niin kisat ratkaistaisiin vesillä eikä protestikäsittelyssä. Yola tuli 2, vaikka lainapuomin alaliikkiä ei voinutkaan säätää… taisi jäädä aikaa taktiikalle 😉 ja kolmanneksi maaliin purjehti Helmi.

Kisat olivat taas tiukkaa ja tasaista vääntöä alusta loppuun. Talvella on hyvä levätä ja muistella menneen kauden kisoja ja keksiä uusia keinoja “pahimpien” kilpailijoitten pään menoksi 😉

Vastaa