18 Expressiä HTPS:n Vuosipäiväkilpailussa!

Voittajaveneen Kiran raportti Kruunuvuorenselältä.

Kruunuvuorenselällä purjehdittavaan HTPS:n vuosipäiväkilpailuun oli ilmoittautunut mukavasti 18 expressiä. Muissa luokissa (E-scow, Platu, Folkkari, Star, X-79) ilmoittautuneita oli yhteensä 33. Odotettavissa olikin tiukkaa vääntöä suhteellisen pienellä rata-alueella. Järjestäjät olivat kuitenkin laatineet mielestämme onnistuneen radan, joka minimoi tilanteet muiden luokkien kanssa.

Lauantaiksi oli luvattu idänpuoleista tuulta 6-10 m/s. Tuuli tulikin rata-alueelle suoraan itärannan kallion päältä. Aikaisempien vuosien perusteella osattiin jo odottaa puuskaisia ja shiftailevia tuulia.

Ensimmäisessä lähdössä vaikutti, että suurin osa fleetistä oli myöhässä. Leikkari veneelle oli jäänyt tarkistamatta ainakin meiltä ja se arvioitiin reilusti pieleen. Tuloksena myöhäinen tulo linjalle ja lähtö paljon alempaa kuin suunniteltiin. Veneen viereen olisi jäänyt tilaa ottaa hyvä lähtö vapaissa tuulissa, mutta kun ei. Tuulen oikkujen, hyvän venevauhdin ja onnistuneen taktiikan ansiosta saimme kuitenkin kärkeä kiinni. Viimeisellä lenssillä olimme jo kirineet toiseksi Helmen pitäessä johtoa selkeällä erolla. Kaverit kiersivät kuitenkin epähuomiossa maalilinjan poijun alamerkin sijaan ja huomasivat virheensä liian myöhään. Me, Yola ja Prisca ehdimme edelle, ennekuin Helmi korjasi virheensä.

Toiseen lähtöön tuuli tuntui hiukan yltyvän ja puuskissa lähenneltiin jo 15 m/s. Toinen lähtö oli kuin ensimmäisen toisinto. Nyt ei onnea enää ollut matkassa ja kamppailimme sijoituksista keskijoukossa. Veneen ohjaaminen kunnolla tuntui olevan mahdotonta kun puuskat tulivat niin eri suunnasta ja voimalla kuin perustuuli, jos sellaista nyt oli. Lähdön voitti hyvin purjehtinut Helmi, perässä Yola ja Prisca. Kärjessä purjehtinut Järnet ajoi alamerkille mentäessä maalilinjan läpi saaden lähdöstä DNF:n.

Sunnuntaina tuuli lounaasta. Ensimmäinen lähtö purjehdittiin mukavassa keskikelissä. Tuuli oli edelleen hiukan puuskainen ja shiftaileva, mutta nyt jo huomattavasti helpompi ajaa kuin lauantaina. Nyt radalle syntyi myös selviä tuulireikiä.

Ensimmäisessä lähdössä useampien into oli liian kova ja linjalla oli ahdasta. Muutamat veneet ottivat kontaktia toisistaan. Onneksi pahemmilta kolareilta vältyttiin. Me jouduimme rikkomaan Helmeä. Rangaistuspyörähdyksen jälkeen pääsimme nauttimaan vapaista tuulista erossa pääjoukosta. Ajelimme keskellä rataa vältellen muita ja yrittäen hyödyntää shiftejä loppuun asti. Ylämerkille tultaessa tuli sopiva shifti, jonka seurauksena pääsimme kiertämään merkkiä ensimmäisenä pienellä Helmeen ja pääjoukkoon, joka näytti ajavan merkin pitkäksi. Tuulen kääntyessä radasta tuli hiukan vino ja alamerkille päästiin melkein suoraan ylämerkiltä. Kun lenssivauhti ja kryssivauhti tuntui riittävän muihin nähden, ei ollut suurempia ongelmia säilyttää johtoa loppuun asti. Kärjessä oli mukava purjehtia nauttien vapaista tuulista ja helpoista merkkien kierroista. Lähdön toinen oli Helmi ja kolmas Järnet.

Toista lähtöä saatiin odotella jonkin aikaa kun järjestäjät yrittivät parhaansa mukaan saada radan suoraksi tuulen kääntyillessä. Tuuli myös yltyi hieman ja vantteja kiristettiin sen mukaan. Lähdössä veneen vierellä oli nyt hiukan väljempää, mutta olimme tulossa linjalle liian aikaisin, niin kuin moni muukin. Alapuolelta löytyi onneksi sen verran tilaa, että saimme vältettyä varaslähdön. Lähdön aikana tuuli shiftaili varsin paljon ja jatkoimme päivän ensimmäisen lähdön taktiikalla. Viimeiselle ylämerkille tulimme ensimmäisenä purjehtineen Moulin Rougen jälkeen ohitettuamme juuri ennen ylämerkkiä ilmeisesti sopivan shiftin ansiosta Yolan. Jiipin jälkeen pääsimme hyviin asemiin Moulin Rougeen nähden. Alamerkille jatkettiin suoraan samalla halsilla ja saatu sisäpaikka oli helppo pitää. Lähdön toinen oli Moulin Rouge ja kolmas Järnet Yolan ottaessa OCS:n.

Ranking-kisojen voittajien joukkoon saatiin jälleen uusi vene Kiran ottessa kisavoiton. Helmi tuli toiseksi ja aina hyvin ajavat Yola ja Prisca seuraaviksi. Tuloslistan perusteella tasaista taistelua on ollut läpi koko fleetin, joka tekee luokassa kisaamisen mielekkääksi kaikille.

Vastaa