Poimintoja Lurifaxin kaudesta 2008 ja SM-kisoista

Välivuosi tai kaksi

Vuosi 2008 oli meille välivuosi rakennusprojektin ja perheenlisäyksen johdosta. Pari kisaa käytiin vetämässä vanhasta muistista. SM-kisoihin meidän ei pitänyt osallistua ollenkaan koska tarkoitus oli taloon tehdyn pienen pintaremontin jälkeen muuttaa juuri SM-viikonloppuna.


Ei sitten muutettu…

SM-kisat

Demokratian Ville Voltti soitti illalla ennen viimeistä edellistä ilmoittautumispäivää ja houkutteli mukaan koska SM-statuksesta (20 venettä) puuttui 1 vene. Pienen perheneuvottelun ja lastenvahtien rekrytoinnin jälkeen päätettiin osallistua kisaan.

Harjoittelun minimoimiseksi pyrkimyksenä oli ajaa kisa samalla henkilöstöllä kuin Hangossa. Hyvissä ajoin, jo lauantaiaamuna, oli henkilöstö kasassa.

Talvella hankittuja uusia purjeita käytettiin ainoastaan henkisenä aseena torstai-iltana Express SM-TuneUp iltanuotiolla. Koska henkilöstön vaatimuksesta harjoittelu oli minimoitu nollaan, ei kippari suostunut käyttämään tuliteriä purjeita SM-kisoissa. Retkispinnu sentään vaihdettiin Hangon paluumatkalla “löydettyyn” vanhempaan kisaspinnuun. Täytyyhän sitä olla jotain selityksiä kisan jälkeen, “eihän vanhoilla räteillä blaa blaa blaa…”


Lurifaxin henkilöstössä oli tällä kertaa vasemmalta Timo Ylikangas (isopurje, spinnu), Mette Hänninen (fokka, piano) ja Jari Mieskonen (keula).

Kisaan oli ilmoittautunut tavanomaisten Express kisaajien lisäksi monta hyvää venekuntaa, mm. viime vuoden SM 1. Demokratia, takavuosien ässä Happy Hour vahvistettuna Pete Kartolla ja Milla pinnassa Freddy Markelin. Tässä seurassa pärjääminen tuntui aika haasteelliselta, toisaalta ei ollut liikoja paineita kun satsaus koko kaudelle oli ollut minimaalista.

1. Lähtö

Seurattiin lähdössä Millaa ja ihailtiin Freddyn & Co varmaa työskentelyä ja saatiin ihan ok lähtö. Olimme kärkiryhmässä ja menimme Häppärin kannoilla pitkälle vasempaan laitaan. Vauhtia oli mutta pitoa ei nimeksikään. Niinpä käännös meni leveäksi ja slöörattiin sitten ylämerkille. Pidettiin kuitenkin toisen sija melko turvallisesti, sillä lenssivauhti oli Priscaan nähden hyvä. Kisan aikana tuli mieleen menneet vuodet kun useinkin ihailtiin Häppärin peräpeiliä eikä ohi päässyt millään. Näinkö tämäkin kisa sitten menisi. Lähtövoitto Häppärille.

2. Lähtö

Kakkoslähtö oli paluuta todellisuuteen. Lähtö ei ollut kummoinen ja sen jälkeen ei ollut asiaa kärkikahinoihin. Priscan taktiikkana oli mennä oikeaan laitaan hinnalla millä hyvänsä, vaikka starttaamalla toisesta rivistä. Tämä osoittautui voittoisaksi taktiikaksi. Prisca, Milla ja Järnet saivat pidettyä paikkansa kärjessä koko ajan. Demokratia oli joka merkillä meidän edellä emmekä oikein päässeet iskuetäisyydelle. Häppärin kanssa meillä oli tiukka ylämerkkitilanne, joka ei sitten protestina kantanut. Opittiin taas hiukan lisää säännöistä. Sinänsä protesti ei olisi vaikuttanut, sillä pääsimme lenssillä Häppäristä ohi ja väliin kiilasi vielä Kira. Paukun otti Prisca.


Tiukkaa taistoa alamerkillä. Kuva © Anton Hemnell

3. Lähtö

Tässä lähdössä oli draamaa riittävästi. Milla otti heti hyvän kaulan, henkilöstön mielestä Milla varasti. Olimme kaukana kärkikahinoista. Viimeisellä kryssillä menimme oikeaan laitaan, josta lähestyi lupaavan näköinen pilvi. Vaikka tuulen muutosta odotimmekin, ajoimme viimeisen ylämerkin pitkäksi kun tuuli yllättäen kuoli ja kääntyi. Virheen teki muutama muukin. Hetkeä aiemmin olimme kaukana leikkarista ja sitten yhtäkkiä yli ja ilman vauhtia..

Spinnu ymmärrettiin nostaa ehkä hieman myöhään, kun tuuli pyörähti taakse ja sitten emme saaneet sitä pidettyä ajossa (kuten ei meidän edellä olevat veneetkään). Jostain syystä Albinon spinnu veti koko halssin ja näin he kirivät meidän ohi… silloin viidenneksi. Kipparia vaivasi migreeni ja apatia. Turha kisata jostain kuudennesta sijasta ja muutenkin tuntui, että lähtö oli ihan syvältä…

Varaslähdöt ja protestikäsittelyt nostivat sitten meidät toiseksi asti! Nyt harmitti, 1. sija olisi sittenkin ollut mahdollinen. Pitäisi aina tsempata loppuun asti!

Joka tapauksessa pakka pantiin sunnuntaita varten huolella sekaisin, kun kolme vahvaa mitaliehdokasta eli Milla, Demokratia ja Happy Hour ottivat tästä lähdöstä kirjaimet (OCS, OCS, DSQ). Milla tuli ensimmäisenä maaliin ja Demokratia toisena. Happy Hour tuli kolmantena ja sai radalla paukun, joka myöhemmin muutettiin ylämerkin lähellä tapahtuneen styyra-paara tilanteen johdosta DSQ:ksi. Opetuksena kaikille oli se, ettei liika agressiivisuus ja riski kannata. Lopullinen lähtövoittaja oli Albino.


Sisäänajetut Muston legendaariset M2:set ensimmäisen päivän jälkeen. Kippari oli n. yhtä hajalla kuin “onnen saappaat”. Koska mitalit tuli näillä, on niillä purjehdittava tästä lähtien aina 🙂

Kisan jälkeen kippari oli ihan loppu ja keskittyi lähinnän Buranan popsimiseen. Illalla käytiin vielä protestikäsittelyssä. Ensimmäistä kertaa oli kisoissa ulkopuolisia tuomariveneitä vesillä. Ainakin meidän ja Häppärin tapauksessa tuomarista oli apua ja saatiin erilaisista näkemyksistä lopulta totuudenmukainen kuvaus tapahtumien kulusta. Pienetkin yksityiskohdat voivat vaikuttaa siihen miten säännöt vaikuttavat. Lopputuloksena tekemämme protesti ei mennyt läpi 🙂

4. Lähtö

Demokratia vei lössiä maaliin asti. Toiseksi purjehtinut Häppäri haki tuulta vasemmalta muiden ollessa oikealla ja keskellä. Milla ja Kira nokittelivat alamerkillä Millan tappioksi. Meille selkeä kolmas sija, emme oikein päässeet missään vaiheessa johtokaksikon uhkaajiksi. Prisca, joka oli meitä lähinnä pisteissä jäi muutaman sijan päähän taakse. Vesillä Milla taisteli vielä mitaleista, mutta myöhemmin rannassa tuli tähän lähtöön toiset kirjaimet (DSQ) ja peli oli sillä selvä.

5. Lähtö

Lähtö oli meille “haasteellinen”, hyvä että mahduttiin linjalle. Pääsimme kuitenkin hyvin fleetistä irti ja johdimme ylämerkillä Järnet kannoillamme. Järnet hieman vedätti meitä sivuun myötätuuliosuudella ja muu fleetti tuli tuntumaan. Hyvä venevauhti lensseillä auttoi pitämään paikkamme samoinkuin melko ystävälliset kanssakilpailijat (Demokratia). Lopussa kiitos seisoi ja ainoa paukku otettiin pienen hermoilun jälkeen. Demokratia ja Milla tulivat suhteellisen selkeästi seuraavina.


Lurifaxin salainen ase, kuuluisa miehistön 5. jäsen tuulettaa ylävitosen lähtövoiton jälkeen

PS. Salainen ase paljasti todelliset kasvonsa 27.2 🙂

6. Lähtö

Pistetilanne oli hiukan hakusessa ja henkinen lataus karkaili. Demokratia onnitteli meitä jo voitosta. Lieneekö ollut henkistä sodankäyntiä, kisan jälkeen laskeskelin, että voitolla Demokratia olisi ollut ykkönen ja muutkin mitalit olivat vielä jakamatta.

Kisan Lähtö oli surkea, olimme ihan ok paikassa mutta lähtökiihdytys unohtui kokonaan. Seisovilta jaloilta jäimme naapurien puristukseen ja teimme ainakin neljä pikavendaa päästäksemme muiden pakeista. Ihan vierestä Helmi kiihdytti lähdön voittoon ja näin SM-kisojen jokaisen lähdön voitti eri vene. Meille selkeästi kisan huonoin ylämerkkisijoitus. Muutamia veneitä saimme poimittua joka halssilla, mutta se ei riittänyt kymmenettä sijaa paremmaksi. Mieltä rauhoitti kun näimme, ettei Demokratiallakaan mennyt tämä lähtö ihan putkeen.

Demokratian onneksi Häppäri tunaroi ja päästi viimeisellä lenssillä lyhyen jiippikamppailun jälkeen Millan edelleen. Tämän johdosta Demokratia nousi kisan lopputuloksissa toiseksi. Demokratian cheerleader-ryhmä ihaili showta takaapäin aitiopaikalta (Go Milla go go!). Freddyn kannattaa nykäistä Villeä hihasta, jos joskus kapakassa törmäävät. Luotettavien lähteiden mukaan Ville on päättänyt tarjota kaljat heti tilaisuuden tullen.

Meidän onneksi Lurifaxin sarja oli ehjä niin saimme jättää tämän lähdön pois. Yksikin diskaus olisi muuttanut tilannetta dramaattisesti.

Lopussa kiitos seisoo

Kisat olivat äärimmäisen tasaväkiset ja jännitys säilyi loppuun asti. Kaikki lähdöt voitti eri vene. Ainakin meillä purjehdus tuntui raskaalta ja äärimmäisen haastavalta. Useissa lähdöissä tilanne näytti aika synkältä, mutta muilla taisi olla yhtä vaikeaa. Lisäksi sijoitukset menivät meidän kannalta mukavasti ristiin.

Monena vuonna muut kisat ovat menneet hyvin, mutta SM-kisat ovat olleet kauden huonoin kisa. Suurimpana syynä on lähinnä ollut kipparin helmasynti, surkeat lähdöt. Nyt lähdöt onnistuivat enimmäkseen kohtuullisesti ja kisakumppanien pienet epäonnistumiset toivat hyvän tuloksen.

Luokka osallistui kiitettävän aktiivisesti myös palkintojen jakoon. Melgeseistä kukaan ei saapunut paikalle, mikä on jo melko kummaa. Ehkä veneet lähtivät jo muualle (Eestiin).

Kisajärjestelyt oli kaiken kaikkiaan hyvät. Ensimmäistä kertaa näimme tuomareita myös vesillä rata-alueella ja kääntömerkeillä.

Mitalistit vasemmalta
Demokratia: Tuomas Ikonen, Mikael Anttila, Ilari Angervo , Ville Voltti
Lurifax: Jari Mieskonen, Timo Ylikangas, Mette Hänninen, Juha Hänninen
Myydään Happy Hour: Juha Jernström, Sampo Koskenohi, Mikko Kosonen (kuvasta puuttuu Pete Karto)

Hyvä välivuosi

Kausi meni yli odotusten, Suunto Cupista tuli 2. sija neljän vuoden voittoputken jälkeen mutta sitten vauhti parani ja loppukausi meni loistavasti. Kesäkuussa käytiin kerta Westhouse Cupissa ja loistavan lähdön jälkeen voitettiin Helmi tiukan kamppailun jälkeen. Myös “Harald Hirmuinen” jäi tässä kevyessä kelissä purjehditussa kisassa taakse. Hangossa voitettiin vihdoin ensimmäistä kertaa, kakkossijoja oli jo muutama tullutkin. Elokuussa kippari kävi vielä kokeilemassa 6mr purjehdusta Off Coursen keulagastina ja tuloksena Musto Cupista ykköstila. Keulagastin hommat ei kyllä oikein sopinut vartalolle, kaikki paikat oli hapoilla ja kipeinä monta päivää…

Tyytyväinen kippari, Juha Hänninen

Vastaa