Yola poimi helmet HTPS:n kisassa

Yola voitti HTPS:n tasapistein Helmen kanssa tiukassa kisassa. Kuva © Johanna Vesalainen

Tiukkaa vääntöä Kruunuvuorenselällä.

Legendaarinen Kruunuvuorenselkä näytti taas tänäkin vuonna oman oikukkaan luonteensa ja tarjosi kaikille purjehtijoille suhteellisen mielenkiintoiset olosuhteet. HTPS:n järjestämään vuosipäiväkilpailuun osallistui 11 Expressiä. Samaan aikaan samalla radalla purjehti myös Starit, Louhet ja Folkkarit, joilla oli meneillään SM-kilpailut.

1. lähtö

Lauantaiaamu oli kostean pilvinen ja sumuinen. Tuuli oli erittäin kevyttä joka sitten pläkäsikin kokonaan ensimmäiseen starttiin. Olimme vitosen paukun kajahtaessa huolestuttavan kaukana starttilinjasta ja lenssailimme keskelle viivaa muun klungan tullessa pääosin laivalta. Startissa olimmekin suhteellisen hyvissä asemissa, keskellä heti linjan tuntumassa. Muu fleetti oli pääosin veneen päässä pienessä nipussa. Onnistuimme vielä saamaan vasemmalta ensimmäisenä tuulirintaman jolla saimme turvallisen kaulan muihin. Kaulasta muodostui niinkin turvallinen, että johdimme fleettiä melkein legillisen verran. Mutta tuuliolosuhteet eivät tuntuneet yhtä vakailta. Ensimmäiselle ylämerkille purjehtiessa, tai siis se ylämerkki ehti olla välillä alamerkki ja levittäjäkin pariin otteeseen, teimme muutaman vendan. Vendat tehtiin taktisesti niin että tuuli shiftasi pariin otteeseen noin 180 astetta ja kurssi pysyi suunnilleen kohti merkkiä. Missä viipyy se luvattu 3 m/s koillisesta? Koko kisa meni aikalailla samanlaisissa merkeissä: Shifti, pieni puuska, reikä, hjitonmoinen shifti, kauhee reikä, pieni kora ja niin edelleen… Vaikka kaulamme muuhun klungaan oli suvereeni, niin silti oli koko ajan pelko puserossa, koska tämänlaisissa kisoissa voi tapahtua ihan mitä vain. Ja niinhän Helmi viimeisellä legillä pääsi jo vaarallisen lähelle ottaen huomioon välimatkamme kun olimme viimeisellä ylämerkillä (vai mikä se nyt oli…). Maaliin tultiin paukun kera, Helmi toisena ja 4Play hienosti kolmantena.

2. lähtö

Ennen päivän toista lähtöä, rata-alue siirrettiin lähemmäksi Suomenlinnaa Lonnan eteläpuolelle niin, että rata-alueen keskelle sattui pieni luoto. Tämä luoto on usein ollut luomassa taktiikalle pienen lisämausteen vuosipäiväkilpailuissa. Rataa rakennettaessa tuulikin oli virinnyt oikein mukavasti ja mietimmekin jo rikin kiristämistä. Tietenkin heti startin koittaessa tuuli oli taas keventynyt. Ja huono starttikin otettiin. Yritettiin lähteä mahdollisimman laivalta, mutta ajauduttiin turhan lähelle Kiraa joka jäi startissa meidän alapuolelle hiukan edelle. Helmi otti hyvän lähdön poijulta ja 4Play erinomaisen startin veneeltä. Linja olikin erittäin suora. Liian lähellä alla purjehtiva Kira selvästi häiritsi meidän vauhtia ja höjdistä. Sitten keskimiehemme JV huutaa ja hakkaa reittäni: “Mihin helvettiin sä oikein purjehdit, mitä sä fellaat?!?” ”Suoraan edessä on alamerkki!” änkytin. Siihen ei kai saisi osua ja höidi ei riitä, joten jouduimme fellaamaan Kiran perään. Laidat olivat suhteellisen tasaiset ja ensimmäiselle ylämerkille pääsivät ekana Helmi sitten Kira, Bastardo ja 4Play.Jo ylämerkille purjehtiessa kelin muuttuessa entistä kevyemmäksi alkaa myös tuuli shiftailemaan pahaenteisesti niin, että rata muuttuisi taas vinoksi. Ensimmäisellä lenssillä onnistuimme kuitenkin tarkasti jiippaamalla pääsemään 4playsta ohi. Alamerkeillä Flash Gordon tulee omassa rintamassaan kokka kohisten ja pääsee vauhdilla meidän ohi. Olimme alamerkillä aivan p*skoissa ja parkissa täydellisessä reiässä. Toisella kryssillä kisasimme tiukasti Bastardon kanssa. Bastardo valitsi reittinsä keskemmältä kuin me ja pääsimme täpärästi ohi vasenta laitaa pitkin. Tämän jälkeen Bastardo näytti meille kuinka vasen laita vetää vielä paremmin enemmän vasemmalta ja sijoitukset resetoituivat. Ylämerkille tultaessa tuuli tilttasi täysin ja merkille olikin kokoontunut kirjava ryhmä Expressejä, Stareja, Louhia ja Folkkareita. Kaikki enemmän tai vähemmän parkissa. Tästä voisi alkaa uusi kilpailu!

Viimeisestä lenssistä alkoikin uusi kilpailu. Lenssin puolivälissä saimme koko kärjen kiinni. Olimme kaikkien kanssa lähes rinta-rinnan ja pakan päällimmäisinä. Näimme mahdollisuuden yrittää ajaa yläbanaania rannan kautta ja ottaa ensimmäisenä oikealta tuleva tuuli spinnun kanssa, tuulen mahdollisesti kääntyessä vielä enemmän sivuun. Mutta pokka petti ja päätöksen teko myöhästyi. Helmi sai ensimmäisenä uuden tuulen ja fleetti taas pääsi liikkeelle. Tiukille kuitenkin meni ja maaliin tultiin Helmen, Kiran, ja Flash Gordonin perässä.


Mistähän se tuuli tulee tällä kertaa… Kuva © Johanna Vesalainen

3. lähtö

Toisen kisapäivän sääennuste oli purjehduksellisesti lupaavampi. Kaakkoistuulen pitäisi olla koko päivän vähän keskikelin paremmalta puolelta. Lähdössä poijunpää oli hieman parempi ja sinne pakkautuikin veneitä. Olimme Helmen kanssa vähän liian aikaisin merkillä ja jouduimme lähtemään melkein parkista. Kiihdytyskisassa Helmi oli huomattavasti parempi ja jäimme Helmen jalkoihin. Kryssillä molemmat laidat vetivät yhtä hyvin ja ylämerkille tulimmekin aika nipussa Helmen vetäessä porukkaa Kira kannoillaan. Lenssillä alamerkkejä lähestyessämme, näytti vähän epäselvältä, mikä merkki pitäisi kiertää. Kartalle päästyämme totesimme kuitenkin oikean merkin olevan reilusti edullisempi. Ainoana veneenä oikean alamerkin valinneena sijoituksemme nousi kuudennesta kolmanteen.Toisen kryssin aikana valitsimme oikean (vasemman) laidan ja venekin kulki ja olimme jo aivan Helmen kannoilla. Viimeinen ylämerkki kierrettiinkin jo aivan peräjälkeen. Lenssistä tulikin sitten tiukka kamppailu voitosta. Ratkaisevan liikkeen onnistuimme tekemään erään folkkarin avustuksella jota Helmen kanssa saavutimme. Taktikoimme niin, että menisimme molemmat folkkarin yläpuolelta, ja kun Helmi oli siellä, niin Yola käätäisikin suunnan alas. Ja kun folkkari vielä hieman nostatteli, oli loppu helppoa Yolalle. Regatan voitto tultaisiin ratkaisemaan Yolan ja Helmen kesken seuraavassa lähdössä.

4. lähtö

Lähtö oli lähes ensimmäisen toisinto. Yola häviää taas kiihdytyksen ja jää Helmen peittoon, jonka jälkeen koko yläpuolen porukka ajaa ylhäältä ohi. Kun vihdoin Yola saa tehtyä vendan, takana ei ole ketään. Että hyvin lähti. Ennen lähtöä päätimme että yritämme lähteä hyvin ja pitää sen jälkeen vain Helmi takana, muulla sijoituksella ei ole merkitystä. Ja viisi minuuttia lähdön jälkeen Helmi on 50m edellä ja me olemme selvästi viimeisenä! Hyvin onnistui taktiikka!


Helmi ja Yola kinastelevat kisan voitosta…. Kuva © Johanna Vesalainen

Tänään oli kuitenkin Yolan päivä ja varsinkin lenssit olivat mahtavia. Kohtuulliseti sujuneen toisen kryssin jälkeen, Yola oli kolmantena, Helmen edelleen vetäessä porukkaa. Tuuli kääntyi sopivasti juuri merkillä ja kun Yola oli vielä ainut joka huomasi tilanteen sekä teki heti jiipiin, niin alamerkille tultaessa Yola oli jo kärjessä. Loistava suoritus tiimiltä, joka sai kasattua itsensä katastrofaalisen lähdön jälkeen: Sijalta 11 kahden kierroksen jälkeen kärjessä. Viimeinen kryssi olikin tiukkaa pitämistä, mutta paremman kryssivauhdin turvin Helmi pääsi aivan kantaan viimeiselle lenssille. Yolassa päätettiin että nyt tätä regattavoittoa ei enää luovuteta. Helmi tekikin koko lenssin rajuja hyökkäysyrityksiä, ja olimme jo lähes Katajanokan rannoilla ennen kuin Helmi jiippasi ja pääsimme taas ajamaan kohti merkkiä. Meidän kinastellessa selkeä kaula muihin oli kutistunut ja Kira oli hyvin lähellä päästä ohi. Alamerkillä kaikki kolme olivat rintarinnan: Yola sisimmällä paikalla, sitten Helmi ja Kira. Täydellisesti sujuneen alamerkki kierron jälkeen Yolan oli helppoa purjehtia ensimmäisenä maalin ja ottaa uran ensimmäinen regattavoitto! Kyllä sitä olikin odotettu lukuisten kakkos- ja kolmoissijoitusten jälkeen!

Yola kiittää kaikkia kanssakilpailijoita hyvistä skaboista! Hangossa nähdään!

Yolassa purjehtivat:
JV…………..keskimies
Julle…………keula
Mikael………piano
Janne………pinna

Vastaa