Kira voittoisa Espoo GP:ssä

Kiran pojat myhäilevät tyytyväisinä: Kalle Metso, Kristian Thomasson, Tero Aulanko, Tuure Ala-Paavola. Kuva © EMK/Paul Andersson

Espoo GP:tä odotettiin taas innolla. Sääennustus lupaili viikolla leppoisaa keskikeliä ja samanlaisessa kelissä vene oli saatu kulkemaan hyvin edellisissä KoPu:n tiistiksissä. Mahdollista vauhdin paranemista ihmeteltiin; olisiko syynä ollut pelkästään tiistaina pesty pohja vai fokan laskeminen aikaisempaa lähemmäs kantta. (Varovaisina miehinä teimme vain yhden muutoksen kerrallaan: Keväällä skuuttipisteet alemmas ja elokuun lopussa purje 😉 ).

Ennakkotietojen mukaan kisaan oli ilmoittautunut vain viisi Expressiä (missä muut???). Onneksi myös Maximus ilmaantui kuudentena paikalle. Ennen kisaa spekuloitiin ranking-sijoituksilla. Järnet olisi tarvinnut rankingin voittoon vielä muutaman veneen lisää kisoihin. Näin ollen ranking-taisto oli meidän ja Yolan välinen. Parempi Espoo GP:ssä voittaisi rankingin. Vaikka tiistiksissä tuntui kulkevan, vauhtimme riittävyys jännitti. Yola ja Järnet ovat perinteisesti olleet varsin vakuuttavia nimenomaan kevyemmässä kelissä – olo olisi ollut levollisempi hiukan runsaammassa tuulessa.

1. lähtö

Lauantaina aamulla rata-alueelle purjehtiessa tuuli mukavasti etelän puolelta noin 7 m/s. Vene tuntui hyvältä keskikelin säädöillä. Lähtöä kohden tuuli heikkeni hieman aamusta. Pientä hämmennystä lähtökuvioihin saatiin kun varoitusviestiä ei annettukaan edellisen luokan lähtiessä, vaan ilmeisesti vasta minuutin päästä siitä. Emme tietenkään huomanneet tarkistaa luokan lipun nousemista. Valmiusviestin aikoihin tilanne alkoi vähitellen valjeta. Hämmennyksestä toivuttuamme onnistuimme saamaan hyvän lähdön veneen päästä vapaisiin tuuliin. Järnet oli alapuolellamme ja Yola hiukan kauempana Järnetin alapuolella. Hetken purjehdittuamme Yola käänsi kohti lähtölinjaa. Lähdöstä oli annettu yksittäinen palautusviesti ja Yolassa oli ilmeisesti päätelty, että myös he olivat varastaneet palautusviestin jäädessä ylös yhden veneen käydessä jo kiertämässä takaisin linjalle. Ensimmäinen lähtö oli heidän kannaltaan käytännössä ohi, niin suuren etumatkan he muille antoivat. Myös koko kisan kannalta tämä saattoi olla ratkaisevaa. Pienen trimmailun jälkeen tuntui, että vauhtimme oli parempi kuin Järnetillä. Olimme nopeampia kuin muutkin kilpakumppanit ja ylämerkillä oli jo saatu selvä rako muihin. Myös samassa lähdössä lähteneet X-79:t ja FE83:t olivat perässä. Kärjessä olikin helppo purjehtia vapaissa tuulissa rauhassa muilta. Lähdön loppua kohden tuuli alkoi heiketä lisää ja lenssillä vanhassa aallokossa meno oli jo aika nihkeää. Johto saatiin kuitenkin säilytettyä maaliin asti. Järnet tuli toisena ja Maximus kolmantena.

2. lähtö

Toisen lähdön aikana tuuli enää 2–3 m/s ja mietimme jo rikin löysäämistä, mutta jätimme sen kuitenkin ennalleen. Onnistuimme taas lähdössä veneen päästä. Vauhti muihin nähden oli edelleen hyvä ja ylämerkillä oli turvallisen tuntuinen rako. Tuuli heikkeni ja lenssillä aallokko löi purjeita tyhjäksi. Yritimme pitää sekä expressit, että X-79:t poissa tuulestamme ja itsemme alapoijun ja Järnetin välissä. Toisen kryssin alussa menimme ensin oikealle mistä näytti tulevan uutta tuulta. Kun pääsimme mielestämme jo riittävästi tuuleen, käänsimme vasemmalle. Järnet ei houkuttelusta huolimatta seurannut keskelle rataa. Vauhtikin alkoi osoittaa hyytymisen merkkejä ja päätimme palata vahtimaan Järnetiä. Lähdimme takaisin oikealle, mutta kun seuraavan kerran kohtasimme, Järnet oli jo tasoissa ja me väistämisvelvollisia. Niinpä käännyimme Järnetin eteen alle luottaen hyvään vauhtiimme. Ajoimme hiukan alemmas ja vauhtimme olikin selvästi parempi. Ylämerkille tultaessa rakoa oli syntynyt yllättävän paljon ja loppu olikin helppoa. Yllätykseksi alamerkillä lautakuntavene näytti S-lippua ja maali oli (kuten purjehdusohjeissa sanottiin) merkin ja lautakuntaveneen välissä. Tämän selvisi meillekin vasta tultuamme maaliin. Järnet tuli toiseksi. Loput neljä venettä tulivat yhdessä nipussa maaliin, Milla ensimmäisenä. Ainakaan kaikki veneet eivät tainneet huomata radan lyhentämistä keskittyessään “ruuhkaiseen merkinkiertoon”.

3. lähtö

Tuuli virisi hiukan ollen noin 3 m/s. Mielestämme poijun pää oli nyt edullisempi ja pyrimme lähtemään sieltä. Pääjoukko oli onneksemme veneen puolella linjaa. Saimme hyvän raon ja ajoimme kohti poijua kiihdyttäen. Alapuoleltamme tullut Milla esti loppukiihdytyksen, mutta saimme kuitenkin hyvän lähdön heidän yläpuoleltaan ja pääsimme muilta karkuun vapaissa tuulissa. Ylämerkille ehdimme ensimmäisinä pienellä erolla Yolaan. Lenssillä saimme pidettyä eron ja toisella kryssillä ja lenssillä pystyimme jo vahtimaan/pitämään Yolaa takana. Pientä päänvaivaa aiheutti X-tas, joka toisella ylämerkillä oli kannassamme kiinni. Hiukan pelkäsimme, että pääsevät lenssillä nopeampina sotkemaan kuvioitamme ja Yola kuittaamaan tilanteessa. X-tas pysyi kuitenkin kierrossa ulkopuolellamme ja ajelimme rinnakkain alamäen. Heilläkin oli selkeä kaula takaa-ajajiin, eikä pakottavaa tarvetta ohitukseen. Maalissa Yola toinen, Järnet kolmas. Kolmella lähtövoitolla tilanne ensimmäisen päivän jälkeen oli kannaltamme jo oikein mukava.

4. Lähtö

Hyvän lähdön jälkeen on helppo jatkaa. Kuva © EMK/Paul Andersson

Sunnuntaiksi ennustettiin koko päivälle 7 m/s lounaasta. Radalle purjehdittaessa vene tuntui hyvälle emmekä kiristäneet vantteja. Lähdössä tuulta oli noin 6 m/s. Veneen pää oli mielestämme parempi. Päätimme kuitenkin välttää riskejä ja yrittää vain etsiä sopivaa rakoa vaikka hiukan keskemmältä linjaa. Veneen päähän ei kuitenkaan muodostunut ruuhkaa ja päädyimme lähtemään sieltä. Yola näytti kuitenkin sulkevan kaistan veneen vierestä, mutta onneksemme he olivat etuajassa ja joutuivat lähes parkkeeraamaan lähelle linjaa, jolloin veneen viereen avautui sopiva rako. Pääsimme vauhdilla Yolan rinnalle ja hetken päästä sen verran edelle, että saimme karistettua heidät kannoiltamme. Vauhtimme oli edelleen hyvä ja ylämerkille tulimme ensimmäisinä. Hetkellisen hämmennyksen aiheutti ylämerkin ajelehtiminen. Viimeisellä nostolla pääsimme hiukan onnekkaasti suoraan levittäjälle ylämerkin jäädessä selvästi alapuolellemme. Sen jälkeen oli jälleen helppo säilyttää ero ja purjehtia voittoon. Myös X-79:t ja FE83:t jäivät tässäkin lähdössä taakse.

Julle särmänä keulassa Yolan valmistautuessa alamerkin kiertoon. Kuva © EMK/Paul Andersson

5. lähtö

Tuuli yltyi ja riki/trimmi olisi jo pitänyt säätää kovaan keliin. Lähtökuvioissa alkoi olla vauhtia. Ensimmäinen startti(yrityksemme) veneen vierestä onnistui hyvin, mutta harmiksemme lähdöstä tuli yleinen takaisinkutsu. Toisella startilla päästiin liikkeelle, mutta olimme veneellä myöhässä FE83:n perässä. Heillä ei kuitenkaan ollut vauhtia ja pääsimme pujahtamaan alakautta ohi. Kun saimme karistettua heidät, vendasimme oikealle pääjoukon jatkaessa vasemmalle. Ylämerkille tultaessa X-79 (X-tas) oli edellä, mutta muut perässä. Rakoa ei kuitenkaan ollut paljon. Lenssillä yritimme päästä sisäpaikalle X-79:iin nähden, mutta he pystyivät pitämään johtonsa alamerkille ja tekivät vielä hyvän merkin kierron. Kierron jälkeen olimme heidän perässään hiukan alapuolella. Sinne emme halunneet jäädä ja käänsimme vasemmalle. Vastaan tuli kuitenkin paljon veneitä lenssillä ja meno tuntui erittäin tahmealta. Päätimme jostain syystä kuitenkin jatkaa vasemmalle vaikka Yola ajoi oikealle. Kun kohtasimme Yolan ennen ylämerkkiä, pääsimme vielä juuri heidän edestä, mutta nyt arvioimme leikarin väärin ja ajoimme reilusti pitkäksi Yolan päästessä nostamaan suoraan merkille. Lenssillä yritimme vielä päästä Yolan rinnalle sisäpaikalle ja välillä jo näytti että saisimme peiton. Yola pääsi kuitenkin ajamaan lopun paremmin hyvällä leikkauskulmalla. Teimme vielä huonon merkinkierron ja mahdollisuudet puhtaaseen sarjaan menivät. Lähdön kolmas oli tasaisen varmasti purjehtinut Järnet.

Kokonaisuutena kisa meni varsin nappiin. Kryssivauhtimme oli erittäin kilpailukykyinen ja kun kerrankin lähes kaikki startit onnistuivat hyvin eikä tuulikaan aiheuttanut suurempia yllätyksiä tuli kisan voitto suht suurella marginaalilla. Yolalla ja Järnetillä oli tiukkaa vääntöä kakkossijasta ja Milla, 4Play ja Maximus olivat puolestaan yhden pisteen sisällä. Tähän kun lisätään loistava purjehdussää ja onnistuneet järjestelyt oli Espoo GP taas kerran oikein mukava viikonloppu.