NJK Keelboat Regatta 2022

4PLAY:n kisaraportti. NJK Keelboat Regatta 5.6.2022.

Alkuperäisen kauden avausrankingin tilalle valikoitunut NJK Keelboat regatta purjehdittiin yksipäiväisenä 5.6.2022 loistavissa olosuhteissa. Tuulta oli 5-8 m/s lounaasta (210°-225°).

4PLAY laskettiin vesille jo ennen vappua, mutta myöhäisen kevään, kovien tuulten, aikataulujen yhteensovittamisen yms. vuoksi treenaamaan päästiin vasta lauantaina ennen kisapäivää. Treeneissä saimme hieman palautettua talven aikana rapistunutta rutiinia ja etsittyä trimmejä. Tilanne oli tosin vielä tiukempi monille muille, koska ainakin Maximus ja Lilla Extra oli laskettu veteen vasta 1-2 päivää ennen regattaa.

Treenipäivän päätteeksi veneen todettiin olevan kunnossa ja valmis kilpailuun.

Kilpailupäivän aamuna tuuli vielä luoteesta ja ennusteet kertoivat tuulen olevan kevyempi aamusta ja kääntyvän lounaaseen ensimmäisen purjehduksen tietämillä. Tämä aiheutti hieman pohdintaa rikin kireyden suhteen. Vesille päätettiin lähteä keskituulen trimmillä (hieman kevennettynä).

Rata alueelle saavuimme ensimmäisenä veneenä ja ehdimme hyvin hakea trimmejä ja tutkailla tuulitilannetta. Tuuli ehti kääntyä lounaaseen ja voimistua 5-6m/s tietämille hyvissä ajoin ennen ensimmäistä starttia, joka tiesi hyviä ja tasaisia olosuhteita tulevalle koitokselle. Kilpailuun saapui yhteensä viisi Expressiä (Adèle, Kira, Lilla Extra, Maximus ja 4PLAY).

1. purjehdus.

Starttiviiva oli 6 veneen fleettien takia aika lyhyt (noin 30-35s), joten päätimme linjan edullisen pään priorisoinnin sijaan keskittyä hakemaan vapaata lähtöpaikkaa. Lähdössä onnistuimmekin hyvin ja ensimmäisen vendan jälkeen huomasimme olevamme kärkiporukassa. Koska venevauhti näytti olevan kilpailukykyinen pysyttelimme ensimmäisen kryssin ajan fleetin mukana radan äärireunoja vältellen. Ylämerkillä olimme selvässä johdossa ja tämän jälkeen ensimmäinen purjehduksemme oli lähinnä sijoituksen varmistelua pysytellen takana tulevien veneiden ja seuraavan merkin välissä. Muilla veneillä toisaalta näytti olevan todella tiukkaa skabaa ja erot pieniä. Viimeisellä lenssillä Kira ja Lilla Extra aloittivat pienen keskinäisen nostattelun ja avasivat Maximukselle avoimen baanan lähdön kakkossijaan. Lilla Extra nappasi kolmannen sijan.

2. purjehdus.

Päätimme startata samalla tavoin kuten ensimmäiselläkin kerralla ja lähtö onnistuikin aika hyvin. Tällä kertaa kilpakumppanit olivat löytäneet lisää vauhtia ja aamun harjoittelumme tuoma etu alkoi haihtua. Toki tuulikin oli hieman voimistunut ja mietimme, olisiko rikisäätömme keskimiinus jo liian löysä. Vauhti saatiin kuitenkin pidettyä hyvänä ja olimme ylämerkillä ensimmäisenä. Onnistuimme jälleen puolustamaan sijoituksemme loppuun asti, mutta tarkkana piti olla. Mielenkiinnolla seurasimme muiden kilpailua ja siellä näytti olevan pienet erot sijoitusten vaihdellessa. Maaliintuloerotkin taisivat olla metreissä (ei veneenmitoissa). Kakkoseksi purjehti tällä kertaa Lilla Extra ja Kira tuli kolmanneksi.

3. purjehdus.

Ennen purjehdusta päätimme jättää riki alkuperäiseen säätöönsä, koska tuulessa oli välillä kevyempiä hetkiä eikä trendinomaista voimistumista tullut.

Starttimme ei onnistunut tällä kerralla. Jäimme vähän ”katselemaan mitä muut tekevät” ja lopulta emme ehtineetkään ensimmäiseen riviin. Onneksemme pääsimme kuitenkin heti vendaamaan ja starttasimme paaran halssilla lautakuntaveneeltä, myöhässä, mutta vapaissa tuulissa.

Ensimmäisellä ylämerkillä kilpailua johti Lilla Extra, me olimme toisena ja kolmantena oli Maximus. Lenssi sujui nätisti jonossa ajaen, vapaata tuulta varjellen. Aivan lenssin loppuosassa saavutimme Lilla Extraa, saimme peiton ja sisäpaikan merkille. Merkinkiertomme onnistui riittävän hyvin, jolloin Lilla extra ei saanut merkin jälkeen vapaita tuulia ja joutui vendaamaan pois. Tämän jälkeen onnistuimme varmistamaan lähtövoittomme ”loose cover” tyyppisesti. Lilla Extra piti toisen sijan tässä lähdössä ja täten myös koko kilpailussa. Kolmanneksi tuli Maximus.

Vastaa