Express-historiaa

dsc_6830_dxo

Albin Expresseillä oli Suomessakin suhteellisen aktiivista yksityyppitoimintaa aina 90-luvun puoliväliin asti, mutta sen jälkeen into laantui. Express- kilpapurjehdus kuitenkin jatkui uusien purjehtijoiden voimin hajanaisena sekä LYS- että IMS-tasoituskilpailuissa.

Vuonna 1998 heräsi ajatus yksityyppitoiminnan käynnistämisestä uudelleen, ja luokkaliiton jäämistö saatiin edelliseltä puheenjohtajalta. Tämän jälkeen alkoi vimmattu veneiden ja purjehtijoiden metsästys puhelimella, sähköpostilla ja kirjeillä. Kävi ilmi, että kiinnostusta yksityyppikilpapurjehdukseen riitti ja tarvittiin vain sopivia kilpailuja.

Vuonna 1999 purjehdittiin sitten omana luokkana rataa Suunto Cupissa (6 venettä) ja Hangon Regatassa (8 venettä). Myös EMK:n Syysseilaus oli tuolloin mukana Expressien kilpailuohjelmassa.

Vuonna 2000 mukana oli enemmän veneitä, ja ratakisoja oli neljä: Suunto Cup, Helsingin Regatta, Hangon Regatta ja EPSin Express-ranking. Hangossa oli mukanajo kymmenen venettä.

Vuoden 2001 Hangon Regatta veti 12 venettä, ja kilpailukalenterissa oli viides ratakilpailu KoPulla. Viimeiseen ranking-kilpailuun EPSillä ilmestyi kymmenen venettä, ja koko ranking-sarjan voitto ratkaistiin kilpailun viimeisessä startissa. Hangon Regatta on perinteisesti ollut kauden suurin kilpailu, radalla on ollut Expressejä pääkaupunkiseudun lisäksi Maarianhaminasta, Uudestakaupungista, Tampereelta ja Hangosta. Hangon Regatta on Express-purjehtijoiden mielissä samanlaisessa tarunhohtoisessa asemassa kuin Monacon GP Formula 1 -kilpailujen joukossa.

Luokan suosio kasvoi tasaisesti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ja Express oli toistuvasti Hangon regatan suurin luokka yli 20 veneen voimalla. Kilpaileminen samanlaisia veneitä vastaan on parantanut koko laivueen tasoa, mikä näkyy hyvinä tuloksina varsinkin LYS-tasoituskilpailuissa.

Uudet Express-purjehtijat saavat varmasti kokeneemmilta apua ja neuvoja. Myös perusteellisia veneen trimmi- ja viritysohjeita löytyy moneen lähtöön. Tervetuloa mukaan yksityyppipurjehduksen kiehtovaan maailmaan!

Vastaa