Expressit suurin luokka Suunto Cupissa

Tulokset, Suunto Cup

Villen raportti kisan tuoksinasta Suunto Cupin 2004 ratkaisuhetket

Melko rankassa kelissä Jussi ajoi Lentävällä Kanillaan tapansa mukaan tylsän sarjan ykkösiä, joten kovin kilpailu käytiin hopeapallista.

Ennen viimeistä lähtöä pistetilanne oli sellainen, että kyseessä oli puhdas Millan ja Demokratian välinen match race kakkossijasta. Ratkaiseva taistelu käytiin viimeisen lähdön ensimmäisellä myötätuuliosuudella.

Lähestyimme Demokratialla ylämerkkiä Millan edellä, mutta ajoimme hieman yli ja Milla pääsi poijulla heittämään alle eteemme. Aloittelijan moka, vaikka taisi siinä olla joku seiskaysi sotkemassa. Tuhrasivat vendaansa onneksi sen verran vauhtia, että pääsimme levittäjällä päälle ja ohi. Spinnukin taisi nousta meillä vähän rivakammin, koska jiipin jälkeen olimme nelisen veneenmittaa edellä. Milla oli kuitenkin hyvissä hyökkäysasemissa ja peitti tuultamme. Tarkkailimme tilannetta hetken aikaa ja alkoi näyttää, etteivät kuitekaan saa kiinni. Tulivat surffeilla huolestuttavan lähelle, mutta saimme yleensä heti perään surffit samalla aallolla ja hajurako säilyi. Päätimme olla lähtemättä luffauskisaan toistaiseksi.

Eipä ollut kovin fiksu päätös. Seuraavalla aallolla Milla sitten surffasi meidät kiinni, spinnu tippui hetkeksi Millan sotkemassa tuulessa ja siinä sitä oltiin, lähes rinnakkain ja Milla sisäpaikalla. Sen verran oltiin nostateltu, että poijulle olisi tiputettava aivan plattista tai sitten otettava vielä jiippi styyralle. Molemmat vaihtoehdot oli meidän kannalta taktisesti aivan toivottomia, joten jatkoimme slöörausta selvästi poijun väärälle puolelle. Juoni alkoi kiteytyä. Milla ei pääse jiippaamaan kun pysymme riittävän lähellä vierellä, tässä voidaan ajella vaikka Timbuktuun (säännöt 11, 15 ja 16, jos joku epäilee, 18 ei ole vielä voimassa).

Selitin miehistölle kuvion, näin ajellaan niin pitkään kuin Milla vaan pysyy kiikissä eikä hoksaa juontamme, reippaasti ohi laylinen, sitten äkkiä spinnu alas ja jiippi sivutuuleen pelkillä kryssipurjeilla ja jätetään Milla ihmettelemään spinnunsa kanssa.

Alkoi näyttää aika hyvältä. Millasta huudeltiin jiippiä mutta siinähän yrittäisivät, ei mahdu millään. Seuraavaksi kippari suorittikin kokovartaloväistöliikkeen sitlooran pohjalle kun Millan keula tuli parin metrin päässä suoraan päin näköä. Taisi siihen jäädä fendarin verran väliä peräkaiteen taakse, jiippasivat perkeleet kuitenkin. Lausuttiin pari kovaäänista sanaa molemmin puolin.

Demokratian kippari komensi laskemaan spinnun, korosti asian tärkeyttä muutamalla voimasanalla ja tarkensi toivottua aikataulua lisämääreellä “heti”. Luottaen miehistön taitotasoon kippari jiippasi suunnilleen samantien poijulle, joka tässä vaiheessa oli noin 90 astetta oikealla. Keulagasti onnistui jotenkin pysymään spinnupuominsa kanssa kannella ja muut keräsivät spinnun kiitettävän ripeästi merestä. Piti vältellä vastaan kryssivää seiskaysiä, mutta poijulle saavuttaessa vene oli jo täysin hallussa ja kimiräikkös u-käännös poijun ympäri sujui mallikkaasti.

Poijunkierron jälkeen saatiin seuraava havainto Millasta, kryssivät takanamme alapuolella. Meidän vauhtimme oli parempi, koska emme enää ajaneet spinnulla. Sen verran kauan kaverit keräilivät kamojaan, että eroa tuli riittävästi ja loppukisa ajeltiinkin sitten sulassa sovussa Millan määrätessä vendojen paikat.

Hyvät kisat vaikka vähän kevyempikin keli olisi kelvannut näin kauden alussa.

Oltiin muuten kisojen suurin fliitti. Kiitos järjestäjille ja osallistujille hyvistä kisoista.

T. Ville
FIN-736 Demokratia

Vastaa