Bluegrass svengasi kuin hirvi HTPS:n vuosikilpailussa

HTPS:n vuosikilpailussa 2010 jäi useimmille osanottajille varmasti päällimmäisenä mieleen lauantaina lounaasta puhallellut kevyt tuulenvire, joka repi purjeet, katkoi kikit, lennätti windexit Siperiaan ja sai veneet broachaamaan kryssisetillä lähtöä odotellessa.

Lähtöhetkellä radalle uskaltautui neljä Expressiä, josta yksi suuntasi satamaan ensimmäisen viiden minuutin jälkeen. Loput kolme harjoittelivat henkiinjäämistä peräkanaa ajellen ilman sen kummempia purjehduksellisia tai taktisia hienouksia.

Letkaa veti Kira, jonka taidot ilmenivät siinä, että se pystyi tasaisesti kasvattamaan etumatkaa perässä ajelleisiin Bluegrassiin ja Ragamuffiniin. Ragamuffin repi isopurjeensa ennen lähtöä, ryntäsi varikkopysähdykselle satamaan, jossa varikkotiimi vaihtoi isopurjeen alle kymmenessä sekunnissa reiluun parikymmentä vuotta vanhaan retkipurjeeseen ja säntäsi takaisin radalle nähdäkseen kuinka haulikko tussahti horisontissa.

Sunnuntaina keli moinasi tasaisesti ja Kruunuvuorenselällä koettiin tutumpaa tuulen käytöstä kuin lauantaina. Ensimmäisen lähdön paukun vei Ragamuffin, joka unelmastartin saatuaan johti lähtöä alusta loppuun suhteellisen tasaisessa tuulessa. Toisessa lähdössä keli moinasi edelleen ja tuuli alkoi pyöriä. Ensimmäisellä alamerkillä Blugrass nuuski oikein Kruunuvuorenselän metkut ja haki tuulta äärivasemmalta. Keskemmällä rataa pläkässä ketkuneiden veneiden ei auttanut kuin huokailla, että nyt pitäisi olla juuri tuolla. Veistä käänneltiin muiden veneiden lihassa lisäksi suotuisalla siftillä, jolla Bluegrass viimeisteli uskomattaman pitkän kaulan muihin veneisiin.

Toisesta sijasta käytiin tiukka vääntö alamerkillä Kiran ja Ragamuffinin kesken, jonka Kira ensin voitti ja saman tien menetti osuttuaan poijuun. Kiran jalosukuisten ladyn ja gentlemannien pyöriessä 360 astetta pääsivät Ragamuffinin raskalit kuittamaan juuri ennen maaliviivaa rastat tuulessa liehuen.

Regatan voiton vei Bluegrass tasapistein ja tasasijoin Ragamuffinin kanssa.  Kira tuli kolmanneksi ja Prisca neljänneksi. Muut kolme ilmoittautunutta venettä jäivät sunnuntainakin rantaan välinerikkojen yms. takia. Samana viikonloppuna järjestetty Volvo Suursaari Race vei useammankin aktiivi-Expressin miehistön ja niinpä veneitä oli ilmoittautunut vain seitsemän.

Vastaa