Ragamuffin voittoisa Uudessakaupungissa


Ragamuffin alamerkillä

Ragamuffinin kipparin Anssi Sallisen raportti kisoista.

Uudenkaupungin regatta järjestettiin 14-15.7. UPS:n toimesta. Idylliseen Pietarinkarin tukisatamaan saapui 7 Expressiä pääkaupunkiseudulta sekä Uudenkaupungin lähialueilta. Laiturilla hämmästeltiin miten paljon tavaraa Expressiin mahtuu, kun veneitä kevennettiin retkeilyvarusteista vajoihin saarella.

Lauantaina suunnattiin kipparikokouksen jälkeen Pietarinkarin viereiselle rata-alueelle. Aurinko paistoi, ja tuulta oli sopivasti 6 m/s. Tuuli shiftaili ja saaret toivat lisää mielenkiintoa rata-alueelle kääntäen kärkien tuntumassa tuulta selvästi. Keskellä rataa taisi kuitenkin tuulla parhaiten ja Ragamuffin otti voiton Helmen tullessa toiseksi. Raumalta ensimmäistä kertaa Express ränkingiessä mukana ollut Experience tunsi paikallisolot ja otti vakuuttavan kolmannen sijan ensimmäisessä startissaan.

Toisessa startissa kaikki kärkiveneet saivat hyvän lähdön ja kisasta ylämerkille tuli selvästi tiukempi kun ensimmäisessä lähdössä. Ragamuffin johti ensimmäisellä ylämerkillä veneenmitan Helmeä, Experiencen tullessa tiukasti perässä. Muffinin trimmerit herpaantuivat hetkeksi, skuutit jäivät liian kireälle sillä seurauksella, että Muffini osui ylämerkkiin joutuen ottamaan heti merkin jälkeen kaksi rangaistuskierrosta. Kärki karkasi pahasti kohti alamerkkiä Helmen johdolla.

Seurasi äärimmäisen tiukka taistelu jota spekuloitiin vielä pikkutunneilla! Ragamuffin aloitti kovan kirin ja saavutti kärkeä ohittaen veneen kerrallaan kryssi- ja lenssiosuuksilla. Lopuksi Helmi ja Muffin lähestyivät maalia Americas Cup tyyliin eri halsseilta. Molemmat luulivat voittaneensa, mutta maalikamera ratkaisi kisan Helmen eduksi 30cm erolla. Kolmanneksi tuli jällen erittäin vakuuttavasti Experience.

Sunnuntaiksi oli luvattu selvästi kovempaa keliä (8-12m/s) ja koko päiväksi sadetta. Radalle tultaessa alkoi tihuttamaan, mutta tuuli oli ennustetta kevyempi. Sade onneksi loppui nopeasti. Järjestäjät saivat radan aikaiseksi ennästysvauhdissa ja lähtöviesti taisi jäädä monelta veneeltä huomaamatta. Fliitti hajosi pahasti ja kisaamisen makuun ei oikein päästy. Ragamuffin otti lähtövoiton Pepperonin tullessa toiseksi Exkanin ottaessa kolmannen sijan.

Tuuli alkoi selvästi yltyä ja vantteja sai kiristää tosissaan lähtöjen välillä. Ensimmäisen lähdön nukahduksesta oli opittu, ja kaikki veneet kiersivät lähtölinjan ympärillä, kuin herhiläiset, hakien hyvää starttia. Ensimmäiselle ylämerkille tultaessa Pepperoni johti fleettiä muiden tullessa tiukasti perässä. Vaikka aallokkoa ei ollut, sai lensseillä olla tarkkana jiipeissä, koska spinnussa alkoi olla voimaa veneiden kulkiessa melkein kahdeksaa solmua.

Pepperoni broachasi kärjessä, joka herätti toiveita perässä tulleissa veneissä, mutta tilanne oli hallinnassa nopeasti ja Pepperoni säilytti johtoasemansa. Pepen vauhti oli selvästi paras ja ensimmäinen lähtövoitto oli ansaittu. Lähdössä varastanut Ragamuffin pääsi kärjen tuntumaan ja onnistui ohittamaan Helmen viimeisellä kryssillä tullen toiseksi. Hieno regatta päättyi valitettavaan draamaan kun neljänneksi tullut 4Play ja Helmi ottivat kontaktia maalilinjan tuntumassa sillä lopputuloksella, että Helmi menetti kuukauden vanhan Bennsin rikinsä.

Vastaa